Gallery

Επικοινωνία

Στα μέσα aspartamiτης δεκαετίας του 1960 έκανε την εμφάνισή της μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, που προσέφερε τη γλυκιά γεύση της κοινής ζάχαρης, αλλά με πολύ χαμηλότερη θερμιδική αξία. Η ουσία αυτή δεν ήταν άλλη από την ασπαρτάμη.

Στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να λάβει έγκριση το 1981 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε πλήθος τροφίμων και ποτών, μία σειρά ερευνών και ελέγχων έλαβε χώρα σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ασφάλειά της. Το 1983 εγκρίθηκε η χρήση της και στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (EFSA), ενώ την ίδια χρονιά άρχισε να χρησιμοποιείται και σε δημοφιλή ανθρακούχα αναψυκτικά.

Ταυτόχρονα όμως με την έγκριση, και παρά το γεγονός ότι η ασπαρτάμη αποτελεί την πιο εκτενώς μελετημένη ουσία, άρχισαν και οι αμφιβολίες. Κατηγορήθηκε ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και έτσι δε σταμάτησαν ποτέ να πραγματοποιούνται έρευνες για την «εξακρίβωση» της αθωότητάς της.

Οι πιο πρόσφατες και ευρέως γνωστές έρευνες ήταν αυτές που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ramazzini και οι οποίες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη μπορεί να είναι επιβλαβής στην ανθρώπινη υγεία.

Τα αποτελέσματα αυτά έλαβαν εκτενή δημοσιότητα, όπως αποδείχθηκε, όμως, αργότερα ο «συναγερμός» ήταν λανθασμένος! Το Μάιο του 2006, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έκρινε πως τα ευρήματα του Ινστιτούτου Ramazzini που συνέδεαν την κατανάλωση ασπαρτάμης με την εμφάνιση καρκινογενέσεων δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν επιστημονικά, ενώ η ίδια αρχή συμπέρανε πως η γλυκαντική αυτή ουσία αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να ελέγχει ή να διατηρεί το βάρος του. Επιπλέον, η ίδια Αρχή επεσήμανε πως δε συντρέχει κανένας λόγος για αναθεώρηση της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης, πόσο μάλλον αφού στην Ευρώπη η πρόσληψη ασπαρτάμης είναι πολύ χαμηλότερη από το επιτρεπτό όριο. Τέλος, τον Απρίλιο του 2007, ο FDA εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, επαναβεβαιώνοντας την ασφάλεια της ασπαρτάμης.

Σε συνέχεια των διαρκών αμφισβητήσεων γύρω από την ασφάλεια της πιο δημοφιλούς γλυκαντικής ουσίας οκτώ κορυφαίοι ειδικοί στην τοξικολογία συναντήθηκαν πρόσφατα, με σκοπό να εξετάσουν τις πάνω από 500 δημοσιεύσεις που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και που αξιολογούν την ασπαρτάμη ως “επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό”. Μεταξύ αυτών ήταν και οι δημοσιεύσεις του Ινστιτούτου Ramazzini. Τα ευρήματα της επιστημονικής αυτής συνάντησης συνοψίζονται στο κείμενο «Ασπαρτάμη: Αξιολόγηση ασφάλειας του συστατικού βάσει των σημερινών επιπέδων χρήσης του», που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού «Critical Reviews in Toxicology» και όπου οι επιστήμονες ουσιαστικά κατέληξαν ότι «…σύμφωνα με σύγχρονες αποδείξεις, η κατανάλωση της ασπαρτάμης ως μη θρεπτικής γλυκαντικής ουσίας, στα σημερινά αποδεκτά επίπεδα, είναι απολύτως ασφαλής»

Για άλλη μια φορά, η κατανάλωση ασπαρτάμης απενοχοποιείται πλήρως. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί πως στην Ευρώπη η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη για την ασπαρτάμη έχει οριστεί στα 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό το όριο ασφαλείας καθίσταται δύσκολο έως και αδύνατο να ξεπεραστεί, καθώς θα απαιτούσε κατανάλωση 97 δισκίων ασπαρτάμης ή αλλιώς 15 κουτάκια αναψυκτικού την ημέρα!

Γνωρίζατε ότι…

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα και σε περισσότερες από 100 χώρες. Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς ασφάλειας τροφίμων η ασπαρτάμη αποτελεί ένα ασφαλές πρόσθετο τροφίμων και μπορεί να καταναλώνεται από υγιείς ανθρώπους, διαβητικούς ασθενείς, εγκύους και παιδιά.

Οι μελέτες εξετάζουν και αξιολογούν την επίδραση της ασπαρτάμης τόσο σε ενήλικες όσο και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως παιδιά ή ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, κίρρωση του ήπατος ή νεφρική ανεπάρκεια. Τα αποτελέσματα των ερευνών κάθε φορά αποδεικνύουν πως η ασπαρτάμη δε συνδέεται με την εμφάνιση ή την επιδείνωση ασθενειών, εκτός από τη σπάνια περίπτωση ανθρώπων που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 200 μελέτες για την ασφάλειά της.

Ο αριθμός των ενηλίκων που καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά χαμηλής θερμιδικής αξίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, υπερβαίνοντας τον αριθμό των 180 εκατομμυρίων ενηλίκων.

Γεωργία Καπώλη

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολογος, MSc

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *