Gallery

Επικοινωνία

pregnant-symptomsΤην επίδραση του Μεταβολικού συνδρόμου στη Γονιμότητα παρουσίασε στη διαλεξή της η κα Διαμαντή Κανδαράκη, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής- Διαιτολογίας.

Μια ειδική μορφή μεταβολικού συνδρόμου με επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα της ζωής της γυναίκας, αλλά και στη γονιμότητά της είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Είναι το μεταβολικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται στις γυναίκες αυτές από διαταραχές του κύκλου και της γονιμότητας και την παρουσία της διαταραχής της χρησιμοποίησης της γλυκόζης, λόγω της ινσουλινο-αντοχής.

Μεταξύ πολλών ορμονικών και μεταβολικών διαταραχών που συνδέονται με το σύνδρομο, η ινσουλινοαντίσταση ,κεντρική διαταραχή στο μεταβολικό σύνδρομο, φαίνεται να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην παθογένεση και του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και συνδέεται με αύξηση της διαταραγμένης ανοχής στη γλυκόζη (IGT) και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ Τ2). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όπως και σε άλλες καταστάσεις ινσουλινοαντίστασης το PCOS φαίνεται να συνδέεται με αυξημένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, δυσλιπιδαιμίες, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, και διαταραγμένη ινοδώλυση, χαρακτηριστικές διαταραχές που συνοδεύουν και το μεταβολικό σύνδρομο.

Η παχυσαρκία και η κατανομή του σωματικού λίπους έχουν μία ανεξάρτητη θετική συσχέτιση με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την επακόλουθη υπερινσουλιναιμία. Ο υψηλότερος λόγος περιφέρειας μέσης προς περιφέρεια ισχύων και η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα HDL και με μια διευρυμένη υπερτριγλυκεριδαιμία, μετά από λιπιδαιμικό γεύμα ανεξάρτητα από τη παχυσαρκία.

Είναι πλέον αποδεκτό και αποδεδειγμένο ότι η τροποποίηση των μεταβολικών διαταραχών συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση πολλών σημείων και συμπτωμάτων του πολυκυστικού συνδρόμου και για αυτό το λόγο, το κέντρο βάρους της έρευνας τα τελευταία χρόνια αφορά τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, την προστασία τους από την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη, και τη βελτίωση της ωοθηκικής τους λειτουργίας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *