Gallery

Επικοινωνία

period_painΠαραδοσιακά, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS) ορίζεται ως ένα σύνολο ψυχολογικών, σωματικών και συναισθηματικών διαταραχών που συμβαίνουν σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας 7-10 μέρες πριν την έμμηνο ρύση.

Συνήθη συμπτώματα είναι η συναισθηματική αστάθεια, η αύξηση της όρεξης, η τάση για κατανάλωση υδατανθράκων – σοκολάτας, αίσθημα πρηξίματος, κοιλιακό μετεωρισμό (φούσκωμα), ακμή, πονοκέφαλο, κόπωση, ευερεθιστότητα, διαταραχές στη λίμπιντο και ενίοτε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Μικρά Μυστικά:

  • Συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου όπως η αύξηση βάρους, η οποία συνήθως οφείλεται σε κατακράτηση υγρών και το κοιλιακό πρήξιμο, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον περιορισμό του αλατιού, την αυξημένη πρόσληψη υγρών (νερό, χυμό, ημίπαχο γάλα, πράσινο τσάι) και την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νερό όπως:  καρπούζι, πεπόνι,  εσπεριδοειδή,  σπαράγγια, το αγγούρι, το μαρούλι, οι ντομάτες, σπανάκι, άνηθο, ρόκα.
  • Οι γυναίκες, τα συμπτώματα των οποίων είναι συνήθως πονοκέφαλος, κόπωση, αυξημένη πείνα και έντονη επιθυμία για γλυκά και τηγανιτά φαγητά θα ευνοηθούν ιδιαίτερα με την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Η κατανάλωση τροφής βοηθά στον περιορισμό της πείνας εάν γίνεται σε συχνά χρονικά διαστήματα, ενώ η σωστή επιλογή τόσο των γευμάτων όσο και των σνακ επιφέρει καταπράυνση στα συμπτώματα της κόπωσης και της ατονίας. Επιπλέον, η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να φανεί ευεργετική στην ανακούφιση του πονοκεφάλου.
  • Η βιταμίνες Β6 και Ε, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος μπορούν να επιφέρουν ανακούφιση στην εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων του PMS. Οι κυριότερες πηγές τους είναι: πατάτες, λιπαρά ψάρια, μπανάνες, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ελαιόλαδο, θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινο κρέας, βρώμη, γαλακτοκομικά, σαρδέλες σολομός.
  • Σε έντονες περιπτώσεις του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, συστήνονται κάποια διατροφικά συμπληρώματα τα οποία φαίνεται πως έχουν καταπραϋντική επίδραση στα συμπτώματα.

–         Η βιταμίνη Β παρουσιάζεται να βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και ιδιαίτερα σε αυτά που σχετίζονται με την ψυχολογία. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Β6 θεωρείται αποτελεσματική κατά της μελαγχολίας και των αλλαγών στη διάθεση.

–         Το γ-λινολεϊκό οξύ (GLA), περισσότερο γνωστό με τη μορφή του evening primrose oil, μπορεί βελτιώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και ιδιαίτερα αυτό της μασταλγίας.

–         Άλλα συμπληρώματα με θετική επίδραση στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την επίδραση των συμπληρωμάτων στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ BSc
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *