Gallery

Επικοινωνία

foto boulimia-adynatisma1Η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό που προκύπτει όταν υπάρχουν δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως το στρες, ο θυμός, το άγχος, η μοναξιά, η λύπη και η πλήξη.

Μέσα από το φαγητό εκφράζεται κ ταυτόχρονα νομίζει ότι εκτονώνεται. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι όμως διπλό. Το πρώτο μέρος είναι ότι η ανακούφιση είναι μόνο προσωρινή. Με το σταμάτημα του φαγητού, η προσοχή επανέρχεται στις σκοτούρες.
Το δεύτερο μέρος είναι ότι προστίθενται στο σώμα περιττά κιλά και μαζί νέα άσχημα ψυχολογικά αισθήματα λόγω κακής σωματικής εικόνας.

Υπάρχει βέβαια μια σύγχυση ως αναφορά το πότε η Συναισθηματική Υπερφαγία γίνεται Διατροφική Διαταραχή, ο μόνος αρμόδιος να το κρίνει είναι ο ψυχολόγος. Η διάγνωση εξαρτάται από την ένταση του φαινομένου, τη συχνότητα των επεισοδίων υπερφαγίας και άλλους παράγοντες.

Χωρίς κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία, οι διατροφικές συνήθειες πιθανόν να επιμείνουν σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Η ψυχοθεραπεία (ατομική ή/κ ομαδική) μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να κατανοήσει ποιες εσωτερικές ανάγκες του καλύπτει μέσα από το φαγητό, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του, να καλυτερεύσει την εικόνα του εαυτού του, να αγαπήσει τον εαυτό του, να διευκολύνει τις απαιτούμενες αλλαγές να μην είναι παροδικές αλλά μόνιμες.

Τα άτομα που πάσχουν από επεισόδια υπερφαγίας ή παχυσαρκία συνήθως δεν ζητούν μονοί τους ψυχολογική βοήθεια για τους παρακάτω λογούς:
• Άγνοια στη σοβαρότητα του προβλήματος, οι γύρω μας ή κ εμείς λέμε: «δεν έχεις τίποτα, απλά σταμάτα να τρως»
• Ενοχές και ντροπή για το πρόβλημα τους
• Αρνητισμός για την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση «είμαι τρελός?»
• Οικονομικές δυσκολίες
• Λάθος επιρροές από το περιβάλλον τους π.χ όλα στο μυαλό σου είναι τι θα σου κάνει ο ψυχολόγος.

Ο ψυχολόγος σε ατομική θεραπεία όμως θα τον βοηθήσει να αναγνωρίσει κ να κατανοήσει τις εσωτερικές του ανάγκες, να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του, να καλυτερεύσει την εικόνα του εαυτού του, κ τελικά να αγαπήσει τον εαυτό του.

Το άτομο που πάσχει από παχυσαρκία διαθέτει χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθει ενοχικά και δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα θέλω και τα συναισθήματά του. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση με πολλές ενοχές και το συναίσθημα του αδιεξόδου, συμβάλλουν σε έναν αρνητικό φαύλο κύκλο, όπου η πολυφαγία χρησιμοποιείται ως διέξοδος στο πρόβλημα, το οποίο αρχικά προκαλεί. Το παχύσαρκο άτομο μέσα από τη σχέση του με το φαγητό, εκφράζεται και εκφράζει τη συναισθηματική του κατάσταση. Εκτονώνει τα προβλήματα του, τις εντάσεις, και τα άγχη. Δουλεύοντας λοιπόν τα πραγματικά προβλήματα με την ψυχοθεραπεία το αποτέλεσμα της δίαιτας θα είναι μόνιμο. Η συνεργασία σας με τον διαιτολόγο & τον Ψυχολόγο σας θα σας αλλάξει την εικόνα του εαυτού σας εσωτερικά κ εξωτερικά.

Όταν το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την διατροφή του κ νιώσει έτοιμο να ζητήσει ψυχοθεραπευτική βοήθεια, μπορεί να ωφεληθεί πολύ και από τη συμμετοχή του σε ομάδες υποστήριξης & ψυχοθεραπείας, καθώς εκεί θα λάβει -αλλά και θα δώσει- υποστήριξη από άλλα άτομα που παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα Έτσι θα νιώσει πιο υπεύθυνο και θα λάβει το μήνυμα πως γίνεται αποδεκτό, παρά το γεγονός ότι είναι φορέας ενός πολυσύνθετου προβλήματος.

Στην ομάδα τα μέλη της λειτουργούν θεραπευτικά κ παρέχουν:

  • Υποστήριξη σε ένα ασφαλές περιβάλλον εμπιστοσύνης,
  • Μοίρασμα εμπειριών και συναισθημάτων με άλλους ανθρώπους που υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα,
  • Ψυχοθεραπευτική βοήθεια ώστε να δουν τα μέλη της ομάδας ανεπίγνωστα κομμάτια της προσωπικότητας και των σχέσεών τους στο παρελθόντος τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη της προβληματικής τους στάσης & συμπεριφοράς,
  • Επεξεργασία θεμάτων όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αυτοεκτίμηση, η εικόνα του σώματος κ.α.,
  • Υποστήριξη, ιδέες και στρατηγικές από άλλους συμμετέχοντες που βρίσκονται σε ποιο προχωρημένο στάδιο αντιμετώπισης,
  • Εκπαίδευση των μελών για τις φυσικές και συναισθηματικές συνέπειες των διαταραχών πρόσληψης τροφής, τους κινδύνους, τις σωματικές και ψυχικές επιπλοκές,
  • Εκμάθηση εναλλακτικών και μη δυσλειτουργικών τρόπων συμπεριφοράς,
  • Εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων.

ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Μίνα Χιώνη

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ—ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

BA (HONS) Ψυχολογία Πανεπ. Westminster, Λονδίνου   UK

MSc  Ψυχολογία, Πανεπ. Λονδίνου, UCL, UK

MSc Συμπεριφοριστική Ψυχολογία, Πανεπ. Λονδίνου, UCL, UK

Ειδικευμένη στη Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

http://psychologia-psychotherapia.blogspot.com/

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *