Gallery

Επικοινωνία

spanaki k augoΗ ιδιαίτερη αυτή ιδιότητα των αυγών και του σπανακιού οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα στα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία φιλτράρουν το επιβλαβές, μικρού κύματος φως και περιορίζουν τις καταστρεπτικές επιπτώσεις στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Τον παραπάνω ισχυρισμό επιβεβαιώνει έρευνα που διεξήχθη από τον John Paul San Giovanni του Εθνικού Ιδρύματος Οφθαλμολογίας, στο Μέρυλαντ.

Στην έρευνα, που διήρκησε 6 χρόνια, έγινε καταγραφή των διαιτητικών συνηθειών 4.519 ανθρώπων ηλικίας 60 έως 80 ετών.

Αυτοί που ανήκαν στις πρώτες πέντε θέσεις κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν και τις δύο θρεπτικές ουσίες είχαν κατά μέσο όρο 35% μικρότερη πιθανότητα τύφλωσης έναντι εκείνων στις πέντε τελευταίες θέσεις κατανάλωσης. Επιπλέον, η  λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μειώνουν τον κίνδυνο τύφλωσης είτε λαμβάνονται μέσα από τα τρόφιμα, είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Τρόφιμα πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από την τύφλωση είναι: τα αυγά, το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τα πράσινα λάχανικα, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα κολοκύθια, το καλαμπόκι, ο αρακάς και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Εύα Καφετζή

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *