DEBATE: ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ VS ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

glykaΤα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με περιττά κιλά, καθώς επίσης  και τι από τα δύο γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε.

Μελομακάρονα Κουραμπιέδες
Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)

Θερμίδες: 365kcal

Πρωτεΐνες: 3,6γρ

Ολικό λίπος: 19,1γρ

Κορεσμένο λίπος: 2,5γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5γρ

Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ

Χοληστερόλη: 0

Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)

Θερμίδες: 463kcal

Πρωτεΐνες: 7.8γρ

Ολικό λίπος: 26.9γρ

Κορεσμένο λίπος: 12.6γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά:9,5γρ

Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,9γρ

Χοληστερόλη: 80

Το δίδυμο ελαιόλαδο και καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και καλών ωφέλιμων λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Αυξημένα κορεσμένα λιπαρά:  το βούτυρο το οποίο προστίθεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα.
Ο συνδυασμός μέλι και καρύδια προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Πλούσιο σε ζάχαρη: η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών (τερηδόνα) και η υπερβολική πρόσληψή της είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
Η κανέλλα η οποία προστίθεται στα μελομακάρονα  περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας. Πλούσιοι σε πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής ποιότητας, οι οποίες αποτελούν δομικό συστατικό του μυϊκού συστήματος.

Συνεπώς, στο ερώτημα «Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες», νικητής είναι το μελομακάρονο χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (C, E) και σε καλά λιπαρά. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση η ποσότητα που καταναλώνεται θα πρέπει να είναι μικρή (2-4 κομμάτια/εβδομάδα) στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Γεωργία Καπώλη, MSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Author: Care24.gr

Share This Post On