Gallery

Επικοινωνία

Πολλοί ερευνητές, τα τελευταία χρόνια διατυπώνουν την άποψη ότι η «θερμίδα δεν είναι πάντα θερμίδα…»endiamesa-geumata-h-alliws-snacks-care24 εφόσον η ίδια ποσότητα ενέργειας εάν καταναλωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες δημιουργεί διαφορετικά μεταβολικά αποτελέσματα επηρεάζοντας ανάλογα το σωματικό βάρος.

Για παράδειγμα 1.000 θερμίδες (η πιο σωστά χιλιοθερμίδες – Kcal) εάν καταναλωθούν σε ένα γεύμα μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στο σωματικό βάρος, ενώ εάν διαμοιραστούν σε περισσότερα γεύματα, μπορεί να έχουν θετική μεταβολική επίπτωση.

Όσοι, δηλαδή, καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό βάρος σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Η συχνότητα των γευμάτων συμβάλει στον εφοδιασμό του οργανισμού με ενέργεια όλη την ημέρα σταθερά και βοηθάει ώστε να απορροφηθούν σωστά τα όλα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό, το πρόγευμα (δεκατιανό) και το απογευματινό ως ενδιάμεσα γεύματα ή αλλιώς snacks, δεν θα πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή. Ο οργανισμός, 2-3 ώρες μετά την πρόσληψη ενός κυρίου γεύματος, αρχίζει να εξαντλεί τη γλυκόζη και έτσι ξεκινά ο μηχανισμός ενεργοποίησης του γλυκογόνου και της γλυκονεογένεσης, ώστε να μπορεί να διατηρήσει τα ζωτικής σημασίας επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα γεύματα αυτά, μετριάζουν το αίσθημα της πείνας και οδηγούν στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφών στα κυρίως γεύματα, που μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία και μείωση της απόδοσης. Ιδιαίτερα στα παιδιά, το δεκατιανό γεύμα τα βοηθάει να βρίσκονται σε εγρήγορση αυξάνοντας παράλληλα και την αποδοτικότητά τους στο σχολείο. Ενώ το απογευματινό τα βοηθά να αντέξουν στο διάβασμα και ενεργοποιούν την αντοχή τους στο παιχνίδι. Εξάλλου, τα ενδιάμεσα γεύματα, αποτελούν και μια πολύ καλή ευκαιρία για ένα τονωτικό διάλειμμα!

Ένα snack υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες πριν την άσκηση, βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του ασκούμενου και βελτιώνει την αντοχή του. Μετά την άσκηση ένα snack υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αναπληρώσει τα ενεργειακά του αποθέματα.

Όμως, εκτός από τη συχνότητα των γευμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία και η ποιότητα τους. Συγκεκριμένα, τα ενδιάμεσα γεύματα είναι σημαντικό να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, και να περιέχουν φυτικές ίνες, έτσι ώστε να εφοδιάζουν άμεσα τον οργανισμό με ενέργεια, να τον τονώνουν και να προκαλούν γρήγορο κορεσμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα cream crackers σίκαλης, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των αμυλούχων τροφίμων και αποτελούν καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας μαζί με τα υπόλοιπα αμυλούχα τρόφιμα, καθώς συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη του βασικού καύσιμου του οργανισμού, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολλές θερμίδες. Ένα ακόμη διατροφικό πλεονέκτημα των cream crackers είναι η αγνή προέλευσή τους από προζύμι και στρώσεις λεπτής ζύμης, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι μπορούν να συνδυαστούν με πολλά τρόφιμα.

Με τα cream crackers συνδυάζονται ιδανικά τα ακόλουθα:

  • Γάλα
  • Γιαούρτι
  • Τυρί
  • Γαλοπούλα
  • Χυμός
  • Καρότα/αγγούρι
  • Ελιές
  • Μέλι
  • Αυγό

Συνεπώς, η εφαρμογή τακτικών μικρογευμάτων προσφέρουν στον οργανισμό πληθώρα θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά), τα οποία εξασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Kapwlh_GewrgiaΓεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr