Gallery

Επικοινωνία

Κι όμως, γίνεται, σύμφωνα με νέα μελέτη!

kai-glukia-geush-diaita-apwleia-varous

Είναι γεγονός ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, ή αλλιώς υποκατάστατα ζάχαρης, κερδίζουν ολοένα έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια. Στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για να δώσουν γλυκιά γεύση στα προϊόντα τους, αποδίδοντας λίγες ή καθόλου θερμίδες και χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Γνωρίζετε όμως ότι όλο και περισσότεροι επιστήμονες αναφέρονται στα οφέλη τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος του σωματικού βάρους με την κατανάλωσή τους; Μάθετε γιατί!

Νέα μελέτη συνδέει τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά με καλύτερο έλεγχο του βάρους

Σύμφωνα με μία πολύ πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση που περιλαμβάνει και μία μετα-ανάλυση ερευνών και δημοσιεύεται αυτόν το μήνα στο InternationalJournalofObesity, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των ημερήσιων θερμίδων και τελικά σε απώλεια βάρους, σε παιδιά και ενήλικες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εντάσσονται,βέβαια, και σε ένα συνολικό πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκαν 129 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που σύγκριναν την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων που περιείχαν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σε σχέση με τα αντίστοιχα σακχαρούχα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν καταναλώνονταν τρόφιμα ή ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, η θερμιδική πρόσληψη πριν τη λήψη ενός γεύματος ήταν μειωμένη κατά 94 θερμίδες, κατά μέσο όρο.

Πώς με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά «γλυτώνω» θερμίδες;

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, αποτελούν εγκεκριμένα και συνεπώς, ασφαλή συστατικά τα οποία είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Έτσι, τα χρησιμοποιούμε σε μικρότερες ποσότητες, π.χ. στα διάφορα ροφήματά μας, με αποτέλεσμα να αποδίδουν πρακτικά μηδενικές θερμίδες.

Καλό είναι όμως, να είμαστε προσεχτικοί. Ενδέχεται ορισμένα προϊόντα που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, να περιέχουν επίσης και κάποια άλλα συστατικά που αποδίδουν θερμίδες (π.χ. ένα παγωτό με γλυκαντικά να περιέχει λιπαρά), συνεπώς είναι καλό να διαβάζουμε πάντοτε τις ετικέτες των προϊόντων και να επιλέγουμε συνειδητοποιημένα εκείνα που καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Πηγή:
Rogers et al. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies.Int Journal of Obesity, 2015.
(http://www.nature.com/ijo/journal/vaop/naam/pdf/ijo2015177a.pdf)

grigorakis75x100Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

 Τρώτε σωστά για να θυμάστε καλά!

  Έξυπνες ιδέες για να δελεάσετε τα παιδιά σας να καταναλώσουν φρούτα και λαχανικά