Gallery

Επικοινωνία

%image_alt%

Ο ρόλος των δημητριακών ολικής αλέσεως σε μια ισορροπημένη διατροφή έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια, μιας και αποτελούν σημαντική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων.

Έτσι, με προτροπή της Αυστραλιανής βιομηχανίας παραγωγής δημητριακών ολικής αλέσεως πρωινού, ο Peter G. Williams, σε μια ανασκόπησή του προσπάθησε να συνοψίσει τα στοιχεία της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με την κατανάλωση των δημητριακών ολικής αλέσεως πρωινού και  τις επιπτώσεις τους στην υγεία.  Η ανασκόπηση αυτή αφορά στην κατηγορία των δημητριακών πρωινού γενικά και όχι σε μεμονωμένα συστατικά ή ιδιότητες όπως οι διαιτητικές ίνες ή ο γλυκαιμικός δείκτης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Williams βρέθηκαν 232 άρθρα (μέχρι τον Οκτώβριο του 2013), τα αποτελέσματα των οποίων συσχετίζουν την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως πρωινού με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, το σωματικό βάρος, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την υπέρταση,  την υγεία του πεπτικού συστήματος, την υγεία των δοντιών, την ψυχική αλλά και την πνευματική υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε πως η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως πρωινού σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος, φυτικών ινών, αλλά και ανόργανων συστατικών όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.  Παράλληλα, τα άτομα που καταναλώνουν δημητριακά ολικής αλέσεως πρωινού έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερο λίπος χωρίς να αυξάνεται η συνολική ενεργειακή τους πρόσληψη (ημερήσιες θερμίδες) όπως και η πρόσληψη νατρίου, ενώ μειωμένος φαίνεται να είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας.

Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός μελετών αποδεικνύει πως η συχνή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.  Μάλιστα, η συσχέτιση αυτή, η οποία αφορά μελέτες σε πολλές διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές ηλικίες είναι τόσο ισχυρή που δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη έρευνα πάνω στην εν λόγω σχέση.

Όσον αφορά στα καρδιαγγειακά, τον σακχαρώδη διαβήτη και τη λειτουργία του εντέρου, η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων προβάλει ως ευεργετικά κυρίως τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως ή τα πλούσια σε φυτικές ίνες, τα οποία σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.  Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής αλέσεως συμβάλλουν στη μείωση των συγκεντρώσεων ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης χωρίς να επηρεάζουν την HDL («καλή») χοληστερόλη, καθώς επίσης φαίνεται να βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Τέλος, διαφαίνονται στοιχεία συσχέτισης της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως πρωινού με ψυχική ευεξία, πνευματική υγεία και ένα χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Συμπερασματικά, τα δημητριακά πρωινού αποτελούν μια θρεπτική, και εύκολη επιλογή και μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.  Η ένταξή τους αυτή βοηθά στην εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών, του σακχαρώδη διαβήτη και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Πηγή: Peter G. Williams The Benefits of Breakfast Cereal Consumption: A Systematic Review of the Evidence Base. Adv Nutr (2014) vol. 5: 636S-673S.

Πηγή

Αλεξάνδρα Γκατζίεβα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ασπρόπυργος
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής
alex.gatzieva @ gmail.com & gkatzieva @ logodiatrofis.gr

– See more at: http://logodiatrofis.gr/gnwrizete-dhmhtriaka-olikhs-aleshs#sthash.hKfBryAW.dpuf