Gallery

Επικοινωνία

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα που οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση, την τόνωση, τη σωματική και πνευματική, καθώς και με την παρέα και την κοινωνικοποίηση. Καταναλώνεται καθημερινά από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών με τη μορφή είτε ζεστού είτε κρύου ροφήματος (φραπέ).

Επιπρόσθετα, ο στιγμιαίος καφές μπορεί μέσα από μία φυσική διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης να ‘απαλλαχτεί’ από τη καφεΐνη και να μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που ενώ είναι λάτρεις του καφέ τον αποφεύγουν. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες, τα άτομα που κάνουν ομοιοπαθητική ή έχουν αϋπνίες.

Πότε ο στιγμιαίος καφές θεωρείται χωρίς καφεΐνη (decaf)

Υπάρχει ειδική νομοθεσία για τις Ευρωπαϊκές αγορές, όπου «ντεκαφεϊνέ» χαρακτηρίζεται ο διαλυτό/στιγμιαίος καφές, του οποίου το περιεχόμενο καφεΐνης στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ είναι λιγότερη από 0,3%.

Πώς γίνεται η αποκαφεϊνοποίηση

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος αποκαφεϊνοποίησης είναι εκείνη με τη χρήση νερού, όπου το απλό νερό απομακρύνει την καφεΐνη από τους κόκκους του καφέ ακριβώς πριν το καβούρδισμά τους.

Με απλά λόγια, ο πράσινος καφές βυθίζεται στο νερό, η περιεχόμενη καφεΐνη διαλύεται και απομακρύνεται.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η διαδικασία της άλεσης και του καβουρδίσματος, όπου απελευθερώνονται τα φυσικά αρώματα του καφέ.

Κατά συνέπεια, ο decaf στιγμιαίος καφές διατηρεί όλο το άρωμα και τη γεύση του κλασικού καφέ, χωρίς να περιέχει καφεΐνη.

Διατροφική αξία του decaf καφέ

Ωστόσο, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα αν διαφοροποιείται η διατροφική αξία του decaf καφέ. Η απάντηση είναι «ΟΧΙ», μιας και η αποκαφεϊνοποίηση δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών του καφέ (χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη, θεοβρωμίνη).

Συνεπώς, ο στιγμιαίος decaf καφέ συνεχίζει να έχει προστατευτική δράση στην εμφάνιση διάφορων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι νόσοι Αλτσχάιμερ, Πάρκισον και διάφορων μορφών καρκίνου (π.χ. οισοφάγου, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα).

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr