Gallery

Επικοινωνία

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η απώλεια βάρους είναι απλή, απλά να τρώμε λιγότερο και να γυμναζόμαστε περισσότερο, έτσι δεν είναι? Καλά, ίσως και όχι!

 10-suxna-lathi-diaita-xanoume-kila

Η αύξηση της κοιλιάς μπορεί να είναι το αποτέλεσμα από κάτι άλλο  εκτός του ότι τρώμε πάρα πολλά γλυκά. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του βάρους και η παχυσαρκία προκαλούνται όχι μόνο από γενετική προδιάθεση ή διατροφικές συνήθειες, αλλά κυρίως επηρεάζονται από τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

1.    Δεν κοιμόμαστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να εμποδίσει τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Η έλλειψη ύπνου επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας και επηρεάζει τις ορμόνες της όρεξης και της πείνας (λεπτίνης και γκρελίνης).

Η λεπτίνη δίνει εντολή στο μυαλό μας να σταματήσει να τρώει, ενώ η γκρελίνη, που παράγεται στο στομάχι, διεγείρει την πείνα. Έρευνες  δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με χαμηλά επίπεδα της λεπτίνης,  υψηλά επίπεδα της γκρελίνης και αύξηση του σωματικού βάρους.

Λύση: Απενεργοποιούμε το τηλέφωνο και το laptop μας. Αντ ‘αυτού, επικεντρωνόμαστε στην καλή υγιεινή του ύπνου: ξαπλώνουμε στο κρεβάτι νωρίς, και βεβαιωνόμαστε  ότι το δωμάτιό μας είναι σκοτεινό και δροσερό. Τέλος, είναι ωφέλιμο να αποφεύγουμε βλαβερές ουσίες όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ.

2.    Καταναλώνουμε κρυμμένη ζάχαρη

Είναι παντού! Οι μεγαλύτεροι ένοχοι περιλαμβάνονται συχνά στους τυποποιημένους χυμούς, στα αναψυκτικά, στα αρτοσκευάσματα, στα αθλητικά ποτά, στις  έτοιμες σάλτσες. Έτσι ποια είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση; Τα πρόσθετα σάκχαρα θεωρούνται πλέον περισσότερο επιβλαβή από ό, τι το διατροφικό λίπος στο βάρος μας και γενικά στην υγεία μας, συμβάλλοντας στην οδοντική τερηδόνα, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τη παχυσαρκία.

Λύση: Διαβάζουμε τις ετικέτες και  αποφεύγουμε τα προϊόντα με υψηλές ποσότητες προσθήκης ζάχαρης. Μπορεί να αναφέρονται ως σιρόπι καλαμποκιού, σακχαρόζη, βύνη, γλυκόζη, μελάσα, φρουκτόζη.

3.    Δώσε έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων και μη μετράς μόνο θερμίδες!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μερίδες και οι ποσότητες πρέπει να είναι μικρότερες έτσι ώστε να χάσουμε βάρος. Ωστόσο, έχουμε γίνει τόσο εμμονικοί  με τον έλεγχο των θερμίδων που συχνά παραβλέπουμε την πιο σημαντική πτυχή της διατροφής, τα θρεπτικά συστατικά.

Λύση: Ας σκεφτούμε την ποιότητα. Μην επικεντρωνόμαστε μόνο στις θερμίδες. Αντ ‘αυτού, ας επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (δηλαδή τρόφιμα που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική τους μορφή).

4.    Απορροφούμε περιβαλλοντικά οιστρογόνα

Επίσης γνωστά ως ξενοοιστρογόνα,  είναι συνθετικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά, στα λιπάσματα, στα απορρυπαντικά και στα καλλυντικά. Η επίδραση των ξενοοιστρογόνων στον οργανισμό είναι ακόμα υπό έρευνα, ωστόσο  πιστεύεται ότι μπορούν να μιμούνται τα βιολογικά ορμονικά οιστρογόνα. Περίσσεια οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους σε άνδρες και γυναίκες.

Λύση: Ας ξεφορτωθούμε τα πλαστικά μπουκάλια και δοχεία και ας τα αντικαταστήσουμε με  γυάλινα. Ακόμη, αν είναι εφικτό καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε οργανικά προϊόντα.

5.    Καθόμαστε πάρα πολύ

Οι ατελείωτες ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή απέχει κατά πολύ από τους κυνηγούς τροφό-συλλέκτες προγόνους μας. Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι πολύ απασχολημένη για να ασκηθείς, αλλά πρακτικά υπάρχει λύση για να κινείσαι περισσότερο και να καις θερμίδες.

Λύση: Ας κινηθούμε νευρικά! Μπορεί να γελάσετε, αλλά αυτό είναι γνωστό ως NEAT (Non-exercise activity thermogenesis). Έρευνες δείχνο υν ότι όσοι κινούνται νευρικά καίνε εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες κατά την διάρκεια της ημέρας. Το να κινούμαστε νευρικά περιλαμβάνει το να σταυρώνουμε τα  πόδια,  το τέντωμα, τη συχνή όρθια στάση και γενικά τη σωστή στάση του σώματος. Ας έχουμε σαν  στόχο να κινούμαστε κάθε 30 λεπτά για να μην μένει το σώμα μας σε κατάσταση  αδράνειας.

6.    Δεν έχουμε χρόνο για μαγείρεμα

Ο συνδυασμός του πολυάσχολου τρόπου ζωής και η λύση του γρήγορου φαγητού, μας έχει οδηγήσει σε λιγότερη προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι. Ακόμη αρπάζοντας το πρωινό στο δρόμο ή σε πακέτο δεν είναι ότι καλύτερο για την περιφέρεια της μέσης μας.

Λύση: Θέτουμε σαν στόχο να αφιερώνουμε 20 λεπτά κάθε εβδομάδα για την προετοιμασία ένα υγιούς γεύματος. Κάθε φορά που θα μαγειρεύουμε ένα φαγητό, ας φτιάχνουμε περισσότερες μερίδες τις οποίες θα βάζουμε στην κατάψυξη για τις μέρες που δεν έχουμε χρόνο για μαγείρεμα.

7.    Έχουμε να κάνουμε με μια ορμονική πάθηση

Οι συνθήκες ορμονών όπως ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους και να καταστήσει δύσκολη την απώλεια του.

Λύση: Πρέπει να συζητήσουμε με το γιατρό μας έτσι ώστε να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις. Εάν έχουμε μία από αυτές τις παθήσεις, η διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Έτσι, μειώνουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και αυξάνουμε τα τρόφιμα με καλής ποιότητας πρωτεΐνη (κοτόπουλο, ημίπαχα γαλακτομικά, αυγά, ψάρι), τα λαχανικά, τα φρούτα και εκείνα που είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα (ελιές, ξηροί καρποί, ψάρι).

8.    Δεν καταναλώνουμε αρκετά καλά λιπαρά

Για δεκαετίες το διατροφικό λίπος θεωρείτο εχθρός όσον αφορά την απώλεια βάρους. Αλλά παραδόξως, μετά την είσοδο των προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά στη ζωή μας, έχει παρατηρηθεί αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Λύση: Ας αλλάξουμε την αρνητική μας άποψη για το λίπος και ας συμπεριλάβουμε ένα μικρό ποσοστό ¨καλών¨ λιπαρών σε κάθε γεύμα. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις ελιές,  στα λιπαρά ψάρια και στους ξηρούς καρπούς, μας βοηθούν  να αισθανόμαστε χορτάτοι και  ρυθμίζουν την κατανομή του λίπους στο σώμα μας.

9.    Μας παρασύρει η διαφήμιση

Το Marketing  των επεξεργασμένων τροφών πολλές φορές μας προκαλεί σύγχυση. Ένα πακέτο μπορεί να αναγράφει “πλούσια πηγή ασβεστίου” ή “χωρίς χρωστικές ουσίες”, αλλά να εξακολουθεί να είναι ένα τρόφιμο γεμάτο ζάχαρη.

Λύση: Πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων. Αν η ζάχαρη είναι στα πρώτα τρία συστατικά ή περιέχει χημικές ουσίες που δεν γνωρίζουμε, καλό είναι να μην το αγοράσουμε.

10.     Η “θεωρία του SET POINT”

Σύμφωνα με την θεωρία του Set Point το σώμα μας είναι φτιαγμένο να διατηρείται σε ένα συγκεκριμένο βάρος και αντιστέκεται ώστε να το διατηρήσει. Αυτό ίσως εξηγεί το λόγο που η περιορισμένη κατανάλωση θερμίδων από μόνη της δεν έχει απαραίτητα ως αποτέλεσμα την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

%image_alt%

Έφη Γεωργανά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
egeorgana@amcstudent.edu.gr