Τι είναι η κοιλιοκάκη και η διατροφή ελεύθερη γλουτένης;

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος του εντέρου που προκαλείται από δυσανεξία στην γλουτένη μια πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, στη σίκαλη και την βρώμη.

 Gluten dietary warning

Στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη η γλουτένη προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος δημιουργώντας βλάβη στο λεπτό έντερο προκαλώντας έτσι χρόνια φλεγμονή με συνέπεια την μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε ένα φάσμα συμπτωμάτων που διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Συμπτώματα

  • Εμετοί
  • Απώλεια βάρους
  • Χρόνια διάρροια / δυσκοιλιότητα
  • Καθυστερημένη εφηβεία
  • Πόνοι στην κοιλιακή χώρα
  • Αέρια
  • Σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία με σίδηρο
  • Κούραση
  • Πόνοι στις αρθρώσεις
  • Οστεοπενία (ήπια μορφή)
  • Οστεοπόρωση
  • Ψυχικές διαταραχές :άγχος, κατάθλιψη
  • Ωχρές πληγές στο στόμα
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Έλλειψη συγκέντρωσης

Στα παιδιά είναι πιο συχνή η δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ωστόσο λιγότερο συχνές οι αυτοάνοσες ασθένειες.

Εξετάσεις – Διάγνωση

Άτομα που παρουσιάζουν τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα κάλο θα είναι να απευθυνθούν σε ένα γαστρεντερολόγο προκειμένου να γίνει ο κατάλληλος έλεγχος για κοιλιοκάκη.

Οι εξετάσεις που γίνονται είναι οι ακόλουθες:

  1. Anti – Tissue – Transglutaminase IgA + IgG
  2. Anti – Endomysium IgA + IgG
  3. Anti – Gliadin IgA + Anti – Gliadin IgG

Ως την ηλικία των 20 χρόνων μια ακόμη εξέταση για την ακριβή διάγνωση που γίνετε είναι δειγματοληψία και βιοψία του λεπτού εντέρου.

Τα αντισώματα αναπτύσονται μετά την κατανάλωση γλουτένης και εφόσον κάποιος πάσχει από κοιλιοκάκη.

Κοιλιοκάκη και πιθανές ελλείψεις σε βιταμίνες

  • Σίδηρος (fe)
  • Ασβέστιο (Ca)
  • Ίνες
  • Θειαμίνη
  • Ριβοφλαβίνη
  • Νιασίνη
  • Φυλλικό οξύ

Πηγές των παραπάνω βιταμινών:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι)
  • Μοσχάρι, σολομός, χοιρινό κρέας κλπ. (πηγές fe)
  • Φρούτα, λαχανικά , δημητριακά/ψωμί χωρίς γλουτένη (πηγές ινών)
  • Αλεύρι σόγιας, βρώμη χωρίς γλουτένη, μαύρο ρύζι, χοιρινό κρέας
  • Τόνος, πατάτες, όσπρια, γάλα, συκώτι κλπ. (πηγές θειαμίνης)

Διατροφή και κοιλιοκάκη

Τροφές που μπορούν να καταναλωθούν:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (τα περισσότερα)
  • Φαγόπυρο
  • Κοκκίνο / άσπρο κρασί
  • Μουστάρδα (ετικέτα: χωρίς σιτάρι)
  • Πατάτα
  • Ψωμί (Ζέας)
  • Φασόλια
  • Σπόροι
  • Ξηροί καρποί
  • Φρέσκα αυγά
  • Φρέσκο κρέας, ψάρια και πουλερικά (χωρίς κάποια επεξεργάσια)
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ρυζογκοφρέτες
  • Βρώμη χωρίς γλουτένη
  • Λιναρόσπορος
  • Άλευρα χωρίς γλουτένη (από ρύζι, σόγια, καλαμπόκι, πατάτα, φασόλια)
  • Κεχρί
  • Κινόα
  • Ρύζι
  • Σόγια
  • Ταπιόκα
  • Τεφ
  • Καλαμπόκι και καλαμποκάλευρο

Ωστόσο προσοχή πρέπει να δίνεται πάντα στις ετικέτες τροφίμων για τυχόν ανάμειξη με σιτηρά, συντηρητικά  που περιέχουν γλουτένη.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται:

  1. Σίκαλη
  2. Σιτάρι
  3. Κριθάρι (βύνη,ξύδι βύνης παρασκευάζεται συνήθως  από κριθάρι)

Προϊόντα όπως:

  • Σίτος σπέλτα (spelt)
  • Σιμιγδάλι
  • Πλιγούρι
  • Σκληρό αλεύρι (φαρίνα
  • Αλεύρι Graham
  • Kamut (είδος μακρύκοκκου σιταριού)

 Αποφυγή όλων των προϊόντων που ακολουθούν εκτός και αν διευκρινίζουν ότι είναι χωρίς γλούτενη ή φτιάχνονται από καλαμπόκι, ρύζι η άλλα σιτηρά που δεν περιέχουν γλουτένη:

  • Μπύρα
  • Ψωμί
  • Πίτες
  • Γλυκά, κέικ
  • Δημητριακά
  • Μπισκότα και κράκερ
  • Κρουτόν
  • Τηγανητές πατάτες
  • Ζωμοί
  • Κονσέρβες ψαριών και κορεατικών
  • Ζυμαρικά
  • Σάλτσες, σάλτσες σόγιας
  • Καρυκευμένο ρύζι
  • Σνακ όπως πατατάκια και τορτίγιας
  • Σούπες και βάσεις για σούπες
  • Λαχανικά σε σάλτσες
  • Οδοντόκρεμες
  • Φάρμακα και βιταμίνες
  • Πρόσθετα τροφών
  • Κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού

 Τέλος τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη μπορεί να μολυνθούν από τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη κατά την διαδικασία παραγωγής (συσκευασίες, πάγκος παρασκευής, σκεύη, τοστιέρα κλπ.)

Αθανασία Αντιόχου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: Email: athanasia.antioxou@gmail.com

.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο ‘Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή’, μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της«ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
  2. Νόσος του Crohn
  3. Ελκώδης κολίτιδα
  4. Κοιλιοκάκη
  5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
  7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
  8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  9. Νόσος Graves
  10. Ινομυαλγία
  11. Λεύκη
  12. Μυασθένεια Gravis
  13. Ρευματική πολυαλγία
  14. Σκληρόδερμα
  15. Σύνδρομο Sjögren
  16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  17. Ψωρίαση
  18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
  19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
  20. Αλλεργικό άσθμα
  21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναναπόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Το νέο βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» αποδεικνύει πως η διατροφή μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Παραγγείλτε το βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή»! Μια μεγαλειώδης εκδοτική παραγωγή 400 σελίδων!!

Με την παραγγελία του βιβλίου σας κάνουμε ΔΩΡΟ* τα ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ (*Η προσφορά ισχύει για παραγγελίες εντός Ελλάδας)

Για να παραγγείλετε το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» πατήστε ΕΔΩ

Author: Ιωάννα Βλάχου

Share This Post On